de verpakking

Het biologisch vlees en scharrel vlees wordt vacuüm verpakt en vervolgens snel diepgevroren. Vacuüm verpakken heeft een aantal belangrijke voordelen.

  • De kwaliteit van het vlees blijft langer hoog, ook diepgevroren. Dit komt door de afwezigheid van zuurstof die de geur, smaak en kleur kan beïnvloeden
  • Het is een hygiënische verpakking omdat het product afgesloten is van de omgeving
  • Geen vochtverlies
  • De verpakking is compact. Dat is een voordeel bij het verzenden, maar ook in je vriezer
  • De inhoud is goed zichtbaar
  • Bij het ontdooien komt er geen vocht uit de verpakking, wel zo hygiënisch!
  • Het vlees kan snel ingevroren worden, maar ontdooit vooral in water ook snel (zonder dat er water bij het vlees kan komen). Afhankelijk van de vorm van het vlees ontdooit het dan in een half uurtje. Dit is heel handig als je vergeten bent vlees uit de vriezer te halen. Maar, in water ontdooien is niet de beste manier! Probeer het in de koelkast te ontdooien of op het aanrecht.

Het vlees kan door de afwezigheid voor zuurstof wel verkleuren. Als je het vlees uit de verpakking haalt, en er weer zuurstof bij kan, dan herstelt de kleur weer snel.

We kunnen het vacuum niet garanderen. Zo kunnen botten kleine gaatjes prikken in de verpakking, waardoor het vacuum verloren gaat. Op zich niet slecht voor het vlees, maar laat het niet heel lang meer in de vriezer liggen.

Na het bestellen van het vlees, volgt het bezorgen ervan. Bij bezorging via de pakketdienst van PostNL wordt het vlees verpakt in een kartonnen doos met daarin een isolerende verpakking.  De doos is vrijwel geheel recyclebaar. Karton bij het oud papier, de zak die uit noppenfolie bestaat bij het plastic. Alleen de reflecterende laag, dun gemetalliseerd folie, moet je bij het restafval doen. Deze laag is eenvoudig te verwijderen. Je hoeft dus niet speciaal naar de gemeentewerf om het materiaal te laten recyclen zoals met de witte polystyreen dozen.

Je kan de isolerende zak ook retourneren – zonder kosten – naar OKvlees voor hergebruik. Hier kunt u lezen hoe dat werkt.

Om het vlees op de juiste temperatuur te houden tijdens het verzenden wordt droogijs toegevoegd. Droogijs is een vaste vorm van kooldioxide met een temperatuur van -78°C. Het is een heel effectief koelmiddel en wordt hiervoor veel gebruikt. Bij het ‘verdampen’ ervan – of correcter gezegd sublimeren – ontsnapt gasvormig kooldioxide. Dit verdwijnt uit de verpakking. Er komt dus geen water vrij, waar de pakjes vlees nat van zouden worden.

De hoeveelheid is zo gekozen dat het vlees zeker 36 uur goed bevroren blijft. Mocht het pakket onverhoopt een dag vertraagd zijn dan is het dus nog steeds goed bevroren. Bij het afleveren of afhalen van het pakket is het droogijs reeds verdwenen. Dat kan geen kwaad: de isolatie houdt het vlees langdurig bevroren. Met een eventueel restant droogijs moet je wel voorzichtig omgaan. Pak de pakjes droogijs bij een hoek van het folie vast. Voorkom dus contact met het droogijs, want dat zou kunnen resulteren in bevriezingen. Leg het buiten de verpakking, plaats het vlees in de vriezer, en plaats het droogijs terug. Laat dit rustig verder verdampen in de net gesloten doos in een open ruimte. Zorg dat kinderen er niet bij kunnen en speel er zelf ook niet mee!

Bij deze manier van bezorgen wordt het vlees u overhandigd in één of meerdere plastic tasjes, zonder extra koelmiddel. Omverpakkingen worden hergebruikt.

 

Slagerij van de Pasch